Svampedyrkning på paulownia

Trøffel dyrkning på Paulownia
(Indledende: Det har vist sig vanskeligt at dyrke trøffel på Paulownia i Danmark)

Trøffel dyrkning på Paulownia

(Indledende: Det har vist sig vanskeligt at dyrke trøffel på Paulownia i Danmark)

Forsøg på Balkan og Bulgarien med dyrkning af såvel sorte som hvide trøfler på Paulownia har vist sig lovende, og fra foråret 2022 vil vi kunne fortælle mere om vore egne trøffel-podede 1 års træer i potte, men vi er endnu ikke sikre på resultatet.

Efter udplantning give de første trøfler efter 4 – 7 års vækst, og der kan efterfølgende høstes trøfler hvert år i august / september. 1-3 kg pr træ, HVIS det virker.

Man kan efter ca 7 år grave trøflerne op ved at følge træernes rødder 0,5 – 1 meter ud fra stammen og ca 10 – 30 cm dybt, men det er bedst at træne en hund til at snuse sig frem til de dyrbare svampe.

En hvilken som helst hund kan let lære sig dette.

Trøfler trives bedst i sandet lerjord eller sandet mosejord, og det er overensstemmende med de mest optimale jorder for paulownia.

Det er relativt tydeligt at se, hvor træer har udviklet symbiose med trøfler, da man typisk vil kunne se en ring rundt om træet, hvor al ukrudt er gået ud. Trøflerne holder stedet frit for ukrudt.

Alle svampe tilhørende Kejserhatte-familien har vist sig højtydende, hvis de vokser på restprodukter fra Paulownia. Japanske svampedyrkere går således specifikt efter savsmuld, flis og grene fra paulownia til dyrkning af de mange forskellige arter indenfor denne familie … ØSTERSHATTE for eksempel.