Trøffel dyrkning på Paulownia


Forsøg på Balkan og Bulgarien med dyrkning af såvel sorte som hvide trøfler på Paulownia har vist sig lovende, og fra foråret 2022 fører vi trøffel-podede 1 års træer i potte.

Disse vil efter udplantning give de første trøfler efter 4 - 7 års vækst, og der kan efterfølgende høstes trøfler hvert år i august / september. 1-3 kg pr træ.


Man kan efter ca 7 år grave trøflerne op ved at følge træernes rødder 0,5 - 1 meter ud fra stammen og ca 10 -  30 cm dybt, men det er bedst at træne en hund til at snuse sig frem til de dyrbare svampe.

En hvilken som helst hund kan let lære sig dette.


Trøfler trives bedst i sandet lerjord eller sandet mosejord, og det er overensstemmende med de mest optimale jorder for paulownia.


Det er relativt tydeligt at se, hvor træer har udviklet symbiose med trøfler, da man typisk vil kunne se en ring rundt om træet, hvor al ukrudt er gået ud. Trøflerne holder stedet frit for ukrudt.

Træning af trøffelhund:

 

Spanien, Italien og Frankrig er de lande, der primært har oprettet en industri til markedsføring og salg af trøfler.

Oprindeligt trænede man grise til at finde de dyrebare trøfler, men nu om dage bruger man trænede hunde.

 

Alle hunderacer kan trænes til at finde trøfler og der er noget, der tyder på at tævehunde er bedst, grundet deres bedre udviklede lugtesans.

Hvad der virkelig er vigtigt for en god trøffelhund, siger opdrættere, er hundens næse, lydighed og holdning. Mange trøffeljægere bruger jagtracer, blodhunde, terrier eller krydsede racer.

Prisen pr. 100 gram ren, vasket og spiseklar trøffel med en minimumsstørrelse på 20 gram pr. stykke er cirka 60 dkk pr gram. Prisen ændres og afhænger af størrelsen, kundens krav og tilgængeligheden af ​​produktet på markedet.


Indlæring for en trøffelhund går gennem leg og belønning. Klik-træning er en rigtig god måde


Her er nogle tip til at starte med i garagen i huset eller den nærliggende park:


  1. Træningen bør begynde så snart hvalpene er født. En lille trøffelolie på moderhundens bryster er ideel. Dog kan hvalpen også præges fra 2 mdr. ved at dryppe en dråbe trøffelolie på foderet, hver eneste gang.
  2. Når hvalpen begynder at vokse og vil lege, skal du købe en kugle, hvori du skal placere en svamp eller et stykke brød gennemblødt med trøffelolie,så hvalpen vænner sig til det og bliver afhængig af aromaen.
  3. Det næste niveau vil være at søge efter bolden, i begyndelsen skjult bag buske og andre forhindringer, og hen ad vejen nedgravet, først 10 cm under jordoverfladen, senere ned til 40 cm. Lad bolden ligge nedgravet en times tid eller længere før søgning.


         Her skal hvalpen gerne grave efter trøflen eller pege med snuden på stedet. Har den           fundet trøflen, udskiftes denne med ros og måske et lille stykke flæskesvær.


     4. Det sidste trin, og for at hunden skal være klar til at gå ud i skoven eller plantagen på            jagt efter formue til sin ejer, er at begrave stykker af ægte trøffel, som hunden skal               opdage og tilkalde ejerens opmærksomhed på.


         Held og lykke med opgaven, og her er en lille festlig video af italienske trøffelelskere,           der har foretrukket at dedikere deres liv til at dele det med deres trøffelhunde.